Wanneer ga je het best naar Orlando?

Het is de vraag die aan het begin van ongeveer elke reisgids over Walt Disney World wordt gesteld: wanneer is het beste moment om naar Orlando te trekken? Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig: elk moment is een goed moment. Eerlijker dan dat kan ik eigenlijk niet zijn. Er zijn warmere en minder warme periodes, duurdere en minder dure periodes, drukkere en minder drukke periodes, maar een toeristische bestemming die meer dan 60 miljoen mensen per jaar trekt, weet wel hoe ze de ideale vakantie moet organiseren, wees gerust, ook als het drukker is of minder mooi weer.

Het antwoord op de vraag begint eigenlijk vooral bij jezelf, beste lezer. Wanneer kun jij? Want dat is voor veel mensen vaak de belangrijkste vraag. Als je vanuit België of Nederland naar Orlando vliegt, wil je minimaal twee dagen reistijd voorzien en minimaal een week ter plaatse, bij voorkeur zelfs iets meer. Voor alle themaparken en waterparken van Walt Disney World wil je minimaal zes dagen voorzien, voor de andere parken in en om Walt Disney World (Universal Studios, Islands of Adventure, SeaWorld, Busch Gardens) eigenlijk zeker ook nog ’s vier dagen. En heel wat gidsen zullen je zelfs aanraden minimaal voor veertien dagen te gaan. Hoeft niet, alhoewel een week ter plaatse echt wel het minimum is.

Is het weer voor jou een belangrijke factor, dan is Orlando een geweldige bestemming: het is er zo goed als altijd warmer dan hier. De gemiddelde temperaturen variëren van pakweg 18 graden in januari tot 28 graden in augustus. Dit zijn gemiddelden: ook in januari kan het gemakkelijk ruim 25 graden worden en in augustus gebeurt het regelmatig dat het kwik boven de 40 graden stijgt. Belangrijker is het orkaanseizoen, dat grosso modo een half jaar duurt maar het minst goeie weer oplevert vanaf pakweg halfweg augustus tot eind september. Wie in deze periode naar Orlando gaat, komt in heel warm en vochtig weer terecht, met bijna dagelijkse regenbuien en veel grijze, wolkenrijke dagen. Het aangenaamste weer heb je van pakweg half februari tot half april en van eind oktober tot begin december, met veel zachte periodes met dragelijke temperaturen, een lagere vochtigheidsgraad en een wolkenloze hemel.

Wil je grote druktes vermijden, dan eerst even dit: zelfs op de minst drukke dagen van het jaar, bezoeken gemiddeld dagelijks zo’n 30.000 bezoekers het Magic Kingdom. Je gaat niet naar de populairste toeristische bestemming ter wereld, zelfs niet op de rustigste momenten van het jaar, om het gevoel te hebben dat je op een onbewoond eiland zit. Bovendien: als het minder druk is, maakt Disney de openingstijden van de parken korter, worden er minder resorttransportmiddelen ingezet en verlaagt Disney ook de capaciteit van zijn attracties. Over het algemeen zijn de rustigste periodes van het jaar van september tot december, met uitzondering van de dagen rond Labor Day (de eerste maandag van september), Thanksgiving (de vierde donderdag van november) en de kerstvakantie. Ook de periode van januari tot maart is over het algemeen vrij rustig, met uitzondering van President’s Day (de derde maandag van februari). De drie drukste perioden van het jaar zijn Spring Break (de drie weken tot en met het paasweekend), de week tussen Kerstmis en Nieuwjaar, gevolgd door de week waarin Thanksgiving valt.

Een ander criterium kan zijn: wanneer zijn de meeste attracties open? In Orlando wordt altijd wel iets hersteld en gebouwd, maar traditioneel zijn de maanden september tot december en januari tot maart de maanden waarin het vaakst attracties – en soms zelfs hele parken – gesloten worden voor onderhoud. Vanaf half oktober tot eind maart sluit bijvoorbeeld om de beurt één van de twee Disneywaterparken, doorgaans eerst Typhoon Lagoon en daarna Blizzard Beach. De maanden september en januari zijn bovendien de twee maanden waarbij parken de kortste openingsuren hebben. Wil je zeker de nieuwste aangekondigde rides meepikken, ga dan niet vroeger dan de zomervakantie. Nieuwe attracties worden traditioneel laat in het voorjaar geopend, in mei of zelfs pas in juni.

Kostprijs speelt ook een rol. Hierbij moet je niet alleen kijken naar de kostprijs van wat je ter plaatste gaat betalen, maar ook naar de kostprijs van het vliegtuigticket. Vluchten naar de VS vanuit Europa zijn doorgaans het goedkoopst op dinsdag, woensdag en donderdag, en hoewel september en oktober de goedkoopste maanden zijn voor een verblijf in Amerika, zijn het niet de goedkoopste maanden voor vliegtuigtickets. Dat zijn maart, juni en november. Als kostprijs een belangrijke rol speelt, bekijk dan altijd de totaalprijs, niet alleen de prijs van je verblijf.

Ook belangrijk: wat voor reiziger ben je zelf? Ben je eerder een ochtendmens of blijf je ’s ochtends liever uitslapen om daarna tot ’s avonds laat uit te gaan? Het klinkt gek, maar afhankelijk van dat patroon zijn bepaalde periodes in het jaar eerder aan te raden dan andere. Ochtendmensen zijn veruit in het voordeel in januari, februari, mei, september, oktober en november. Ben je een gast in een hotel van Walt Disney World, dan zijn er in die maanden vooral “Extra Magic Hours” in de ochtenduren (dat zijn uren waarop alleen Walt Disney World-hotelgasten toegang hebben tot de parken). In de andere maanden worden die, in verband met de temperaturen en het latere moment waarop de zon ondergaat, vaker ’s avonds georganiseerd. Bovendien sluiten in die eerdergenoemde maanden de parken vroeger de deuren, waardoor je min of meer verplicht bent om er ’s ochtends al vroeg bij te zijn om het meeste uit je dag te halen. Dat is in bv. juli, wanneer er dagelijks wel parken zijn die open blijven tot middernacht of nog later, veel minder een probleem.

Tot slot: in Orlando worden tal van tijdelijke evenementen georganiseerd, van speciale Halloween- en kerstweken, tot evenementen als de wereldvermaarde Food and Wine- en Flower and Garden-festivals in Epcot en de loopwedstrijden van Run Disney. Misschien is een van deze evenementen wel een reden waarom je precies dan een bezoek aan Orlando wil brengen. In toekomstige blogposts gaan we uitgebreid in op deze speciale momenten om een bezoek te brengen aan Orlando.

Elk moment is een prima moment voor een vakantie in Orlando. Maar als mooi weer belangrijk is, of lange openingstijden, of minder grote drukte, of zo weinig mogelijk gesloten attracties, of zo goedkoop mogelijk reizen, dan kom je toch telkens weer op een ander meest geschikt moment in het jaar terecht. Misschien maar goed ook. Heb je gelijk een boel redenen om nog verschillende keren op andere momenten in het jaar terug te keren.

Plaats een reactie